Ağırlık tabanlı üretimde tartımın doğruluğu ve dozajlama sisteminin tekrarlanabilirliği ürün kalitesini doğrudan etkileyen faktörlerin başında gelmektedir.

Tartım ve dozajlama uygulamasında kullanılacak ürünlerin adları, ürün miktarları, hassasiyetleri ve izin verilen en fazla hata oranları ile lot numarası, nihai müşteri vb. bilgilerin yer aldığı “reçete” adı verilen data tabloları kullanılmaktadır. Bu data tabloları SCADA içerisine entegre edilebileceği gibi SAP/ERP/SQL gibi sistemlerden de veri aktarımı yoluyla oluşturulabilmektedir. Reçete tablolarında ilgili reçeteye ait bütün veri değişiklikleri kayıt ve kontrol altında tutulmaktadır. İstenildiği takdirde geriye dönük bütün kayıtlar incelenebilmektedir.

Tartım ve reçete tabanlı dozajlama sisteminde reçetede girilen toz, granül, sıvı hammaddeler ilgili depo noktalarından (silo, tank, bunker) bant, elevatör, pnömatik transport, basınçlandırma gibi yollarla dozajlamanın yapılacağı ara bunkerlere transfer edilir. Ara bunkerlere alınan hammaddeler reçetede belirtilen sıra ve miktarlarda helezon, pnömatik kapak, rotary valf, pompa gibi aktarma elemanları aracılığıyla tartım bunkerine boşaltılır. Artan ağırlık uygulamalarında tartım bunkerine boşaltılan her bir hammadde ayrı ayrı hassas bir biçimde tartılır. Tartım değeri ve sıcaklık, basınç, debi gibi diğer proses değişkenleri PLC’ye analog değer olarak veya Modbus, Profibus, Profinet, Ethernet/IP vb. endüstriyel haberleşme protokolleri ile sürekli gönderilir ve PLC’deki kontrol algoritmaları aracılığıyla tartımın istenilen hassasiyetle gerçekleşmesi sağlanır.

Reçetedeki hammaddelerin tamamının tartılması “batch” veya “harman” olarak adlandırılır. İlgili üretimdeki tartım hedef ve gerçekleşen bilgileri ile reçetede tanımlanan diğer bilgiler raporlama sisteminde toplanır. Raporlama sistemi istenirse ERP/SAP/SQL gibi sistemlere entegre edilir.